Какво е веган кожа? Има ли ползи за околната среда

Научете за традиционните алтернативи на животинска кожа, устойчивите материали, с които са направени, и как еволюцията на тази категория променя играта на планетата и, разбира се, на животните.

КАКВО Е ВЕГАН КОЖА? ИМА ЛИ ПОЛЗИ ЗА ОКОЛНАТА СРЕДА?

И така... КАКВО Е ВЕГАН КОЖА?

Веган кожа като цяло се произвежда от продукти без животни и е имитация на автентична кожа. Според групата за защита на правата на животните PETA, Vegan Leather най-вероятно ще бъде създадена от пластмаса, известна като полиуретан. Въпреки че полиуретанът се счита за лесен за животните, повечето материали като полиуретан, например PVC, са направени с висок процент хлорид, който е токсичен химикал.

Има обаче и други безопасни алтернативи при производството на веган кожа, които са устойчиви за околната среда, като рециклиран каучук, восъчен памук, корк и дори плодови отпадъци като листа от ананас и кори от ябълка. Когато веган кожата е изработена от полиуретан и PVC, за разлика от по-устойчивия състав, производственият процес оказва влияние върху околната среда, тъй като се използват и отделят в околната среда сурови химикали и са изложени на човешки работници.

ПО-УСТОЙЧИВА ЛИ Е ВЕГАНСКАТА КОЖА?


Зависи от компонентите, които се използват за създаването на веган кожа. Най-добре е веган кожата да бъде изработена от материали, за които е известно, че са по-устойчиви, напр. органичен, нетоксичен, щадящ животните, етичен и екологичен. Традиционната животинска кожа, както беше споменато, има заплашително въздействие върху околната среда поради използваните сурови химикали и токсично излагане.

Според статия в Harper’s Bazar UK, създаването на автентична кожа се състои от процедура, известна като процес на дъбене; в който се използват силни химикали за трансформиране на кожата в кожа, което също позволява запазване.

Съществуват големи рискове за работниците, ангажирани в процедурата за тен. Според ECOPOL служителите на кожарската фабрика са имали кожни реакции, дразнене на очите и устата, проблеми, свързани с храносмилането, дори дългосрочен рак и репродуктивни проблеми. Освен това, според ECOPOL, тенът оказва силно влияние върху околната среда чрез обезлесяване и замърсяване на водата; включените химикали се вливат във водните пътища на общността и допринасят за прекомерното използване на земята.

Веганската кожа по-добра ли е за околната среда? С нарастването на устойчивостта на веганската кожа не само ще има по-малък ефект върху околната среда, но ще осигури безопасно и етично работно място, в което работниците не са изложени на агресивни химикали и могат да донесат доходи на селскостопанската индустрия.

КАЧЕСТВО НА ВЕГАН КОЖА
Веганската кожа често е по-лека, гъвкава и издръжлива от автентичната кожа. Също така, веган кожа може да бъде изработена в различни цветове, дори автентична кожа не може да постигне. Тези качества са направили веган кожата по-лесна за работа, което води до краен продукт като чанта или яке, което издържа с години. Тези веган кожени алтернативи направиха фурор в модната индустрия.

Естествената коркова кожа, която се счита за устойчива, е много издръжлива, както и водоустойчива, устойчива на петна и лесна за поддръжка.
Кожата от ананас, известна още като Piñatex, е известна като мека и издръжлива, както и гъвкава.
Органичен восъчен памук, е чудесен за създаване на лачена кожа. Освен това е гъвкав, водоустойчив и лесен за миене.
Рециклираната гума е издръжлива и лесна за грижа. Освен това отнема много време за износване, което ви гарантира, че качеството ще ви издържи дълго време.

ПОДОБРЯВАНЕ НА ЕКОЛОГИЧНИ АЛТЕРНАТИВИ
Има много погрешни схващания за веган кожа. „Не изглежда толкова добре“. „Тя няма същата дълготрайност като автентичната кожа“. Но това просто не е така. Според Vegan Review все повече компании използват материали и творчески техники, за да докажат, че веганската кожа може да бъде толкова луксозна, колкото автентичната кожа.

Поради ползите от използването на веган кожа се произвеждат повече материали, които са на растителна и плодова основа, от които производственият процес е етичен, а бъдещето на веган кожата е насочено към по-екологично.